NAVIGATION

Att navigera är som bekant en fråga om att kunna läsa kartan för att veta var man är och planera vart man ska. Men det handlar också om att ha förmågan att tolka kartan och terrängen eller att vara nyfiken på att utforska kartan och terrängen.

Läs mer…

PACKA RÄTT

En kajak rymmer betydligt mycket mer än man tror och det är alltid lika fascinerande att se berget av påsar och kassar när dom ligger bredvid kajaken då man startar en tur. Det här kommer aldrig att rymmas och kajaken kommer att sjunka är vanliga kommentare.

Men vips är all packning lastad och kvar finns en ren kajak som bara längtar ut på sjön.

Läs mer…

SÄKERHET

Kajakpaddling är fantastiskt avkopplande och en mjuk träningsform men det kan också innebära en del risker. För att minimera riskerna och maximera glädjen är det klokt att satsa på att höja sin kompetens kring säkerhet.

Men vilken kompetens skall man ha för att göra säkra skärgårdspaddlingar?

Läs mer…

MAT & DRYCK

Det fina med att paddla kajak är att man aldrig behöver vara rädd för några extra kilon. Varken på kroppen eller i kajaken. Det gör att temat mat och dryck blir extra trevligt när det gäller hur man kan tänka kring friluftsmat.

Förutom att man kan unna sig både skrymmande och tunga livsmedel så finns det inga skäl att snåla in på drycker.

Läs mer…

HITTA FLYTET

Lektioner i paddlingsteknik brukar ofta bygga på principen om paddeltagets tre faser; isättnings-, kraft- och glidfas. Detta har sin grund i tanken om att paddla fort och effektivt rakt fram, i en kajak med roder.

För oss som paddlar skäddakajaker och kryssar fram bland kobbar och skär har vi funnit det användbart att istället prata i termer av dynamisk paddelteknik.

Läs mer…

SOV GOTT

Att sova gott på en skärgårdstur handlar ju i och för sig om vilken sovsäck man har eller hur tjockt liggunderlaget är. Eller om tältet står på plan mark. Men det finns andra faktorer som är minst lika viktiga som handlar om din kompetens att läsa skärgårdsterrängen.

Som seglare är man präglad av uttrycket att ”förtöja för storm” men det är väl inte relevant för paddlare då man ju har kajaken på land under natten. Eller?

Läs mer…