Så kort och gott! När man paddlar kajak bör man sätta smakupplevelserna i fokus. Ta med vad du vill, överraska med något oväntat på en klippa i ytterskärgården och var inte rädd för att prova lite nya rutiner för hur och när du äter.

För att ge några konkreta exempel som kanske kan inspirera brukar vi planera kosthållningen på kajakturer efter följande priniciper.

Startfika
Starta alltid turen med en gemensam fika på stranden när kajakerna är packade. Det ger tid att pusta ut, slappna av och känna in det lokala väderförhållandena. Det är så lätt att känna sig pressad av att komma iväg snabbt och det är inte sällan någon kommer med andan i halsen och packningen i högsta hugg, vilket kan bli en dålig start på en kajaktur. Under startfikan går vi igenom planeringen, checkar av utrustningen, kollar hur all mår och känner in hur väder och vind är just idag.

Kanske gör detta att det finns skäl att tänka om när man ser hur det faktiskt är där man skall paddla jämfört med hur man tror att att det är när man kollade väderrapporten eller tittade ut från bilfönstret. Så för oss har startfikan blivit en integrerad del av en säker paddling.

På land och på sjön
Är vår ledord för hur vi tänker kring måltidsplaneringen. När och vad vill vi äta när vi slagit läger eller tar en rast på land? Vad vill vi äta på sjön där det ofta kan vara blött av regn och vågor? Eftersom många av oss är vanemänniskor finns det risk att man slarvar med maten när man bryter vardagsrutinen och då kan man vara hjälpt av att skaffa sig nya bättre rutiner för hur man äter och dricker på en kajaktur. Det är särskilt viktigt när man börjar bli trött och sliten en bit in på turen. Då är det lätt att bli bekväm och hellre vilja lägga sig på rygg och vila på rasten. Vilket kan skapa dålig stämning när blodsockerhalten sjunker och bli en säkerhetsrisk om någon inte orkar paddla på i ett utsatt läge.