Men hur packar man på ett bra sätt och hur komplicerat skall man låta packningen bli? Efter att ha letat och letat i kajaken efter det man behöver just då. Eller ha glömt någon pinal på en kobbe i havsbandet tycker jag det är värt att ge packning av kajaker lite uppmärksamhet. Därför har jag utvecklat ett packsystem.

Systemet vilar på tre ben; packlistor, packplaner och packrutiner. Det gör att jag inte har med mig för lite eller för mycket på en tur och jag slipper leta då jag vet var i kajaken prylarna finns. Dessutom har risken att glömma saker minskat avsevärt eftersom jag packar på samma sätt och i samma ordning varje gång.

I ett bra packsystem finns det behov av olika storlek på vattentäta packpåsar och särskilt i lågvolymkajaker. Då kan ett par större packpåsar (20, 40 L) vara bra att ha så man kan packa sovsäcken och andra skrymmande saker plattare. När du hittar ett bra packsystem kan du gärna behålla den rutinen även när du kommer hem genom att förvara dina kajaksaker lätt gripbara, så det är lätt att komma ut på sjön igen.