Men det finns faktiskt anledning att fundera över och planera var man slår läger även under en kajaktur i skärgården. För att ge några exempel så kan morgonsolen vara värd att fundera på. Under vår och höst när solen går ner rätt tidigt är det skön att istället vakna till en värmande morgonsol.

Men under högsommaren kan man njuta mer av kvällssolen än en gassande morgonsol som gör tältet till en liten bastu. Så ett tips är – tälta i österläge under vår och höst och i västerläge på sommaren.

Ett annat exempel är att räkna med regn under natten. Det kanske låter självklart men det är ju så frestande att lämna köksutrustningen framme efter kvällens middagbestyr.

Men inte lika kul om man vaknar upp till dyngsura köksgrejer eller när det varit måspartaj under natten. Det är alltid lika fascinerande att se hur otroligt snabbt en flock måsar dyker upp, från ingenstans.

Som avslutande tips kan det vara värt att fundera på var man drar upp kajakerna för natten och framför allt var man skall ta vägen dagen efter. Det som kan kännas som en härligt medvind in i viken på eftermiddagen kan lätt bli en ”vägg av vind och vågor” att sjösätta i och paddla emot dagen efter.

Så det kan vara värt att fundera över morgondagens tur när man går iland för kvällen. Så man kommer ut på ett torrt och säkert sätt och har möjlighet att bära iväg kajakerna till en alternativ igångsplats, utan att behöva leka bergsget.