Tanken om weXplore växte fram på hästryggen, mellan Sundsvall och Trondheim

2012 gav jag mig iväg på ett mycket speciellt äventyr som handlade om att rida från kust till kust där den Skandinaviska halvön är som smalast, mellan Sundsvall och Trondheim. En tur som blev utnämnd till Årets äventyr 2012Tanken med äventyret var att göra ett naturnära och genuint hästäventyr i en storslagen miljö.

Under turplaneringen visade det sig att sträckning gick i princip samma väg som en bortglömd pilgrimsled, S:t Olavsleden, vilket kom att förändrade synsättet på hela resan. Kung Olav hade tvingats att lämna Norge efter en  maktstrid men 1030 steg han iland i Selånger för rida och vandra till Norge med målet att återta tronen

Detta spännande faktum gjorde att jag började reflektera över vad en långritt kan innebära och möjligheten att göra en inre resa under ett äventyr blev mer och mer central. Den tanken visade sig vara avgörande för hur jag ser på kajakäventyr idag. Under de dryga tre veckor som hästäventyr pågick blev det uppenbart hur otroligt värdefullt det är att färdas i harmoni med sig själv, sitt resesällskap, sin utrustning och omgivningen.

Med pilgrimsritten som grund började det formas en tanke om att utveckla mitt kajakföretag till att bli ett koncept för skärgårdspaddling som ger utrymme för både en yttre och inre resa. Grunden fanns redan i det sammanhängande utbildningssystemet, som var ryggraden i kajakföretaget, men frågan blev om man kan göra mer av turerna och kanske hela kajakkonceptet.

Oerhört motiverad, eftertänksam och full av naturupplevelser började jag se på skärgårdspaddling med hästäventyrarens blick vilket gjorde att känslan för hur man paddlar kom i fokus. Det ledde till att jag stegvis började utveckla det som hade skapats som ett utbildningsföretag inom kajakpaddling till att bli ett full-servicekoncept för skärgårdspaddling.

Idag har vi kommit en lång bit på väg mot den tanken där vi drivs av ledorden att inspirera, utbilda och utrusta för skärgårdsäventyr i kajak. Så tanken som föddes om att göra ett hästäventyr från kust till kust visade sig leda till en livsuppgift som handlar om att bjuda in till upptäcksfärder i skärgården, i kajaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *