Sköt om din paddel


Att se paddeln som en naturlig del av kroppen kan vara ett sätt att ge paddeln den uppmärksamhet den förtjänar. 

Förutom att olja in den 1 -2 gånger per år (om du har en träpaddel), slipa ner repor och kontrollera bladytor, skaft och låsmekanismer så finns det anledning att fundera på sitt förhållningssätt till din paddel.

En paddel av bra kvalité håller för väldigt mycket så det finns därför en risk att man ser den lite som en “slit-och-slängvara” som liksom bara hör till kajaken. Men ett annat sätt att se på saken är att se den som din bästa vän. För utan en fungerande paddel förvandlas du snabbt från att vara kajakpaddlare till att bli en drivande sjöhaverist.

Därför tycker jag man bör bestämma sig för hur man vill hantera sin paddel med några enkla regler. För mig finns det två naturliga platser för en paddel – i handen eller fäst på kajaken. Allt annat är att sätta sin paddel på undantag! Givetvis behöver paddeln vila ibland, oftast i förrådet, men om du har en paddel som du trivs med och är stolt över kan den lika gärna få vila i hallen, på en vägg eller någon annan central plats i din bostad.

Jag lovar att det är värt eventuella konfliktrisker för en vacker grönlandspaddel i en bostad stimulerar till samtal och drömmar om nästa tur :-).

Skräckexempel som slängda paddlar på stranden eller lutade mot träd, med risk för att blåsa omkull, eller flytande i strandbrynet för man glömde sätta fast den på kortrasten är tyvärr allt för vanliga. Men visst hör inte det ihop med en som älskar att utforska skärgården i kajak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *